De veronderstelling dat rittenkaarten dezelfde omzet genereren als abonnementen klopt niet! Hoewel je een loyale groep klanten kunt hebben die regelmatig een nieuwe kaart kopen, zul je met abonnementen een stabielere en hogere omzet behalen.

Rittenkaarten vs. Abonnementen
Er zijn significante verschillen tussen rittenkaarten en abonnementen. Hieronder bespreek ik de belangrijkste.

Sales moment
Een abonnement kent slechts één verkoopmoment, namelijk bij de aankoop. Klanten kunnen tussentijds upgraden of downgraden, maar je hoeft het abonnement niet elke maand opnieuw te verkopen. Het bedrag wordt maandelijks afgeschreven en valt nauwelijks op tussen de andere maandelijkse afschrijvingen.

Rittenkaarten daarentegen vereisen telkens een nieuw handeling van de klant en indien je alles nog zelf verkoopt dus ook een sales pitch van jou. Hoewel klanten vaak gewoon een nieuwe kaart kopen, is er bij elke aankoop een (onbewust) evaluatiemoment. Vind ik het nog leuk? Er komt een drukke periode aan of misschien vakantie. De aankoop wordt uitgesteld of helemaal niet meer gedaan, wat leidt tot omzetverlies en mogelijk het kwijtraken van een klant.

In de Pay n Plan app geven we een melding vanaf drie resterende ritten, zodat de klant wordt voorbereid op het kopen van een nieuwe kaart.

Geen structurele omzet
Abonnementen zorgen voor een structurele omzet. Of je nu maandelijks, elke vier weken of elk kwartaal incasseert, je bent gegarandeerd van een bepaalde omzet in deze periode.

Bij rittenkaarten werkt dit anders. De meest verkochte kaart is de 10-rittenkaart. Als iemand gemiddeld één keer per week komt, duurt het al snel 2,5 maand voordat er een nieuwe kaart wordt gekocht.

Vergeten kaart
Bij papieren rittenkaarten is het grootste verlies het vergeten van de kaart. Vaak wordt afgesproken dat de rit bij de volgende les wordt afgestempeld, maar dit wordt vaak vergeten.

Bij abonnementen weet je dat er betaald is. Zonder systeem is het bijhouden van 1x per week en 2x per week abonnementen een administratieve klus. Met Pay n Plan hoef je je hier geen zorgen over te maken. Klanten kunnen niet boeken zonder voldoende krediet.

Vakantie
Rittenkaart gebruikers betalen alleen voor de lessen die zij volgen. Als een klant op vakantie gaat, een etentje heeft of geen zin heeft, ontvang je geen betaling.

Bij een abonnement betaalt de klant gemiddeld minder per les, maar als ze een keer niet komen, heeft dit geen gevolgen voor jouw omzet. Ze kunnen de les inhalen op een ander moment, afhankelijk van jouw instellingen. Maar wanneer dit geen optie is zal de klant gemiddeld genomen nog steeds goedkoper uitzijn per les.

Bij vakanties hoef je abonnementen niet te pauzeren! Abonnementshouders betalen minder per les dan iemand met een rittenkaart. Als zij op vakantie gaan, betalen zij gewoon door. Dit is een afspraak tussen jou en de klant. Jij hebt een gegarandeerde inkomstenstroom, jouw klant betaalt minder per les. Je belt je internet provider toch ook niet op om het abonnement te pauzeren wanneer je op vakantie gaat!?

Wil jij weten hoe je de prijzen van jouw producten het beste kunt berekenen? Lees deze blog.

Pauzeren van abonnementen
Het is jouw bedrijf, dus doe wat voor jou goed voelt. Wij adviseren vaak een grens van langer dan één maand vakantie/reizen voor het pauzeren van een abonnement. Blessures vallen hier natuurlijk buiten. Bij medische redenen adviseren wij altijd om de klant tegemoet te komen. Wil je klanten de mogelijkheid geven om lessen in te halen, doe dit dan maximaal twee weken voor/na de vakantie, om administratieve rompslomp te voorkomen.

Hoe zet je rittenkaarten het beste in?
Rittenkaarten zijn zeker nuttig, vooral voor extra omzet of als opstap voor nieuwe klanten. Overweeg het volgende:

  • Losse les: handig voor klanten die af en toe een keer (extra) willen deelnemen.
  • 3 – 5 rittenkaart: ideaal na een (gratis) proefles. Hierdoor kan iemand nog een paar lessen meedoen voordat ze een abonnement afsluiten. Ook geschikt voor klanten met onregelmatige werktijden.
  • 10 rittenkaart: ook geschikt voor klanten met onregelmatige werktijden, goed voor klanten die niet zeker zijn of zich niet willen binden.
  • Grotere kaarten: vaak ingezet voor aanbiedingen en klanten die regelmatig komen, maar geen abonnement willen.
  • Personal Training: rittenkaarten zijn hier heel geschikt. Het is duidelijk hoeveel lessen de klant tegoed heeft en deze kunnen indien nodig over een langere periode worden verspreid. Vooraf betalen is hierbij belangrijk.
  • Workshops en trainingen: rittenkaarten zijn perfect voor meerdaagse workshops en trainingen. Hiermee creëer je extra omzet buiten je dagelijkse aanbod om.

Jouw ledenadministratie en betalingen vlekkeloos geregeld?

VRAAG DE GRATIS DEMO AAN